POSEBNA PONUDA!

UMRA

11 DANA / AVION TURKISH AIRLINES

18. - 28.03.2020.


PROGRAM PUTOVANJA

1. I 2. DAN, 18/19.03.2020. (SRIJEDA I ČETVRTAK), SARAJEVO – ISTANBUL –  MEDINA     

Sastanak putnika na Sarajevskom aerodromu kod Centrotours šaltera u 09.40h. Let TK1026 za Istanbul u 11.40h sa dolaskom u Istanbul u 15.25h. Slijedi let za Medinu TK 98 u 23.10h sa dolaskom na aerodrom Medina u 02.35h. Nakon obavljenih carinskih formalnosti i pasoške kontrole slijedi transfer do hotela u Medini. Po dolasku u Medinu, smještaj u hotel. Individualni boravak u Medini i slobodno vrijeme za Ibadete. Noćenje.

3. DAN, 20.03.2020. (PETAK), MEDINA (DŽUMA)  

Doručak. Klanjanje džume namaza u Poslanikovoj a.s. džamiji. Poslije ikindije namaza upućujemo se ka tradicionalnoj medinskoj pijaci nadomak Časnog Harema. Na ovoj pijaci posjetioci imaju priliku doživjeti bitan segment arapskog načina života te uz obavezno cjenkanje kupiti svojstvene arapske proizvode od galabija i džilbaba, arapskih mirisa, surme, kane, mahrama do tespiha i misvaka. Ponudom i cijenom pijaca je idealna za poklone rodbini, kolegama i prijateljima.

4. DAN, 21.03.2020. (SUBOTA), MEDINA

Odlazak na sabah namaz u džamiju Muhammeda a.s. Doručak. Poslije doručka slijedi obilazak/zijareti mubarek mjesta u okolini Medine: Mesdžid Quba, 3 km sjeverno od džamije Muhammeda a.d. Ovo je prva džamija koju je lično Muhammmed a.s. gradio. Klanjanje 2 rekata nafile u njoj ima vrijednost obavljanja Umre. Nastavljamo put ka brdu Uhud, 5 km sjeverno od Medine, za koju je poslanik a.s. rekao: "Uhud je planina koju volimo i koja voli nas”. U podnožju brda se nalazi mezarje šehida Uhuda, među kojima je i mezar Hamze r.a. koji se tu nalazi i treba nazvati selam. Slijedi posjeta Jannat-ul-Baki mezarju istočno od Medine, gdje su ukopani mnogi od Poslanikovih ashaba. Posjetiti ćemo i Mesdžid Kibletejn (džamija sa 2 kible) i Hendek (mjesto gdje se održala vrlo važna bitka između Muslimana i mušrika). Nakon podne namaza odlazimo u posjetu najvećoj i najpoznatijoj štampariji Mushafa, kompleks kralj Fahd, udaljenoj nekoliko kilometara od centra Medine. Ova štamparija pored Kur''ana također štampa Mushafe na preko 50 jezika u 39 različitih prijevoda te ostale vjerske knjige. Posjetioci imaju priliku vidjet kompletan proces oblikovanja Kur''ana u knjigu od najsitnijih pregleda harfova do odabira vrste i boje korica. Od 1985. do danas preko 128 miliona primjera Mushafa je odštampano. Po završetku obilaska, posjetioci dobijaju besplatan primjer Mushafa. Po završetku izleta povratak u hotel. Noćenje

5. DAN, 22.03.2020. (NEDJELJA), MEDINA - MEKA

Klanjanje sabah namaza. Doručak. Podne namaz u Medini. U 14.00h napuštanje soba i polazak turističkim autobusima prema Mekki. (Preporučujemo oblačenje Ihrama za muškarce u hotelu prije polaska). Poslije cca 30 minuta vožnje, zaustavljamo se na Mikatu Zulhulejfa, klanjamo 2 rekata ihramskog namaza i nijjeti Umre. Nastavak putovanja za Mekku. Dolazak u Mekku u večernjim satima. Smještaj u odabrane hotele. Obavljanje zajedničke Umre (Tafava i Saja). Noćenje.

6. DAN, 23.03.2020. (PONEDJELJAK), MEDINA – MEKKA  

Doručak. Slobodno vrijeme za upražnjavanje ibadeta prema individualnim potrebama. Moguće organizovati individualno ili grupno posjetu pećini Hira i mezaretlju Mualla gdje je ukopana Poslanikova, alejhi selam, supruga Hatidža r.a. , Poslanikov djed Abdul Muttalib i amidža Abu Talib ibn Abdul Muttalib, Alijev otac.

7. DAN, 24.03.2020. (UTORAK), MEKKA

Doručak. U 10 sati odlazimo u posjetu modernom šoping centru koji se nalazi na prvih pet spratova Abraj Clock Tower-a (Sahat kulu) nekoliko metara od ulaza kralja Abdulaziza u Haremu. Slovi za najluksuzniji i najpoznatiji šoping centar u Mekki sa svijetskim brendovima poput LC Waikiki, H&M, Guess, Adidas, Lacosta, Starbucks itd. Četvrti i peti sprat su ispunjeni restoranima i fast food-ovima, idealnim za odmor nakon šopinga. Ispod ovog centra nalazi se pijaca slična spomenutoj pijaci u Medini koju posjetioci mogu obići u potrazi za različitim kvalitetima i cijenama. Nakon odmora odlazimo u Clock Tower muzej koji se nalazi na zadnja četiri sprata na visini od 558m. Na prvom spratu je izložba ovog nebodera u svim etapama gradnje. Na drugom spratu su izloženi drevni instrumenti za mjerenje vremena, dok na trećem i četvrtom spratu posjetioci imaju priliku vidjeti kako su sunce, zvijezde i planete u prošlosti korišteni za planiranje dnevnih aktivnosti te zanimljive informacije o prostoru i vremenu. U slučaju ulaska u namasko vrijeme, namaz se obavlja u mesdžidu koji se nalazi u polumjesecu na vrhu Sahat kule sa pogledom na Ka''bu.

8. DAN, 25.03.2020. (SRIJEDA), MEKKA  

Doručak. Slobodno vrijeme za odmor i upražnjavanje ibadeta prema individualnim potrebama. Noćenje.

9. DAN, 26.03.2020. (ČETVRTAK), MEKKA  

Doručak. Oko 9 sati slijedi odlazak na Arefat autobusima. Po dolasku na Arefat učiti što više dova. Nakon toga predlažemo odlazak do Brda milosti gdje su se prvi put sastali hazreti Adem i Hava. Nastavljamo ka Muzdallifi, te zaključno ka Mini, koja se nalazi 4,8 km od Muzdelife. Odlazimo u posjetu planini Al Nour koja se nalazi istočno od Mekke. Na njoj se nalazi pećina Hira, najdraže Poslanikovo mjesto za molitvu, prije nego je postao Poslanik. To je mjesto gdje je poslanik primio objavu svete knjige Kur’an, od Al Alaq Suraza meleka Džibrila. Nastavljamo ka Haremu na obavljanje Tawafa i Saja kao i obavljanje drugih Ibadeta zavisno od interesa pojedinaca. Povratak u hotel. Noćenje.

10. DAN, 27.03.2020. (PETAK), MEKKA  - DŽUMA

Doručak. Klanjanje Džuma namaza. Oproštajni Tawaf u prigodno vrijeme. Poslije jacije namaza priprema za polazak na aerodrom u Džedi. Transfer autobusom do aerodroma u 22.30h. Vožnja do aerodroma traje cca 2 sata.

11. DAN, 28.03.2020. (SUBOTA), MEKKA    

Nakon obavljanja carinskih i pasoških formalnosti, ukrcaj na let za Istanbul, na letu TK95 u 02.20. Dolazak u Istanbul u 06.30h. Nastavak leta za Sarajevo je u 10.40 na liniji TK1021. Dolazak u Sarajevo je predviđen u 10.45h. (sva vremena su lokalna).


• Program u pdf formatu možete preuzeti ovdje.


CIJENA:

Hoteli 4* - 1.640,00 KM

Medina : AL-EIMAN TAIBAH www.aleimantaibah.com ili sličan

Mekka: *KENZI AL JEWAR HOTEL kenzialjewarhotel.com ili sličan

*Besplatni transfer do harema


Hoteli 5* - 2.099,00 KM

Medina: CROWNE PLAZA MADINAH sa doručkom www.crowneplaza.com/hotels/gb/en/madinah ili sličan

Mekka: SHAZA MAKKAH HOTEL sa doručkom www.shazahotels.com/en/our-hotels/shaza-makkah/#  ili sličanU cijenu je uključeno:

 - Povratna avio karta (ekonomska klasa, 30kg prtljaga) na relaciji Sarajevo-Istanbul-Medina; Džeda-Istanbul- Sarajevo,
- 5 noćenja u dvokrevetnim ili trokrevetnim sobama u Medini, 5 noćenja u dvokrevetnim ili trokrevetnim sobama u Mekki prema programu – HOTELI 4*, ili
- 5 noćenja u dvokrevetnim ili trokrevetnim sobama u Medini, i 5 noćenja u dvokrevetnim ili trokrevetnim sobama u Mekki prema programu sa DORUČKOM – HOTELI 5*,
- Svi bus transferi prema programu,
- Svi obilasci mubarek mjesta prema programu,
- Usluge pratioca grupe tokom putovanja i boravka,
- Troškovi ishođenja vize za ulazak u Kraljevinu Saudijsku Arabiju,
- Putno – zdravstveno osiguranje za osobe do 60 godina,
- Kompletna organizacija putovanja

U cijenu nije uključeno:

- Aerodromske i druge takse - 529,00 KM,
- Doplata za jednokrevetnu sobu hoteli 4* -    499,00 KM,
- Doplata za jednokrevetnu sobu hoteli 5* - 1.199,00 KM,
- Doplata za putno zdravstveno osiguranje za osobe od 60 godina do 70 godina - 24,00 KM,
- Žuti karton (dokaz primljene vakcine)
- Doplata za posjetu Clock Tower muzeju iznosi 150 SAR (75,00KM) po osobi i plaća se na licu mjesta
- Doplata za prijevoz u posjetu pećini Hira (u slučaju dovoljnog broja zainteresovanih)


VAŽNE NAPOMENE:
Kalkulacija je rađena na bazi 40 putnika.
Za rezervaciju putovanja potrebno je uplatiti minimum 40% od ukupne cijene aranžmana, ostatak se plaća najkasnije 15 dana prije polaska.
Agencija zadržava pravo promjene redoslijeda realizacije izleta usljed nepredviđenih okolnosti.


Za vizu je potrebno:
• Pasoš čija važnost je najmanje 6 mjeseci od dana polaska (dvije uporedne stranice moraju biti prazne za  vizu)
• 1 fotografija sa bijelom pozadinom (formata kao za pasoš)
• 1 kopija pasoša u boji (stranica na kojoj se nalazi slika i podaci)
• Za bračne parove kopija vjenčanog lista
• Potrebna vakcina protiv meningitisa (žuti karton)
• Popunjen formular
• Za žene mlađe od 45 godina potreban mahrem(pratioc), uz dokumentaciju koja to potvrđuje.
Rezervacija putovanja