JESENJE PUTOVANJE KOJE SE NE PROPUŠTA!

SICILIJA

GIARDINI NAXOS – TAORMINA – SAVOCA – CATANIA – ETNA – SIRACUSA – NOTO

DIREKTAN CHARTER LET IZ SARAJEVA!

30.09 - 04.10.2020.

5 DANA/AVION


Tajnovita Sicilija, ostrvo u srcu Sredozemlja, ponosi se bogatom historijom, mitovima i legendama. Šaroliki krajolik Sicilije nudi nam sve od obalnog područja do planinske unutrašnjosti i plodnih visoravni... Zbog svog geografskog položaja Sicilija je pravi lonac za taljenje i mjesto gdje se susreću sjevernoafrička, arapska i evropska kultura. Tako je Sicilija zemlja sa svojim jezikom, temperamentnim stanovništvom i mnogim tajnama zapisanima na kožu istraživačkog duha hedonističkih putnika!
„Kad vidite Siciliju, vidjeli ste cijeli svijet" – uzrečica je to s kojom bi Vam mnogi Talijani pokušali opisati ljepote svog ostrva. Nepregledne obale, uske ulice, planine i vulkani, vinogradi i polja žita, maslinici i plantaže agruma, brojni kulturni spomenici, zanimljiva prošlost i stanovnici te ukusna jela i odlično vino – samo su neke od vrlina ovog otoka. Mjesto je to gdje se legende i mitovi idealno stapaju sa stvarnošću. Sicilija je ostrvo gostoprimstva na kojem ćete se uvijek osjećati dobrodošlima i mjesto na kojem ćete se osjećati posebno!
Na ovom putovanju iskoristite priliku i posjetite Arhimedovu Siracuzu, osvojite Etnu, najveći aktivni vulkan na svijetu i posjetite baroknu Katanju u nezaboravnom obilasku grada, zatim obiđite Taorminu i Savocu živopisna mjestašca koja su inspirisala Francisa Forda Coppolu da snimi kultnu trilogiju „Kum", odmorite se u prekrasnom Notu, vjerovatno najljepšem gradiću na ostrvu.


PROGRAM PUTOVANJA

1. DAN, 30.09.2020. (ČETVRTAK), SARAJEVO – CATANIA – GIARDINI NAXOS 

Okupljanje putnika na Sarajevskom aerodromu kod Centrotours šaltera u 11.00h*. Prijava za let i polijetanje za Cataniu u 13.00h. Slijetanje na aerodrom u Cataniji u 14.15h. Nakon carinske i pasoške kontrole, slijedi transfer autobusom do ljetovališta Giardini Naxos, smještaj u hotel. Nakon smještaja u hotel polazak na fakultativni izlet mini krstarenje obalom Giardini Naxosa i Taormine. Vožnja do Isola Bella (poznatog mondenskog ostrvceta) i Grotta Azzurra (Plava pećina). Zaustavljanje za kupanje. Izlet traje cca 2-2,5h. Povratak u Giardini Naxos. Noćenje.

2. DAN, 01.10.2020. (PETAK), GIARDINI NAXOS – ETNA – CATANIA – GIARDINI NAXOS

Nakon doručka slijedi fakultativni izlet za Etnu – najviši evropski vulkan. Odlazak do panoramske tačke na 1800 metara nadmorske visine odakle se pruža nezaboravan pogled na Crateri Silvestri (krater Silvestri), ali i na cijelo područje grada Katanje. Reljef poput mjesečeve površine, ohlađena lava i vulkanski pepeo sastavni su dio jedinstvene atmosfere na Etni. Slijedi organizovano razgledanje Katanije. Grad je jedinstvena mješavina uticaja brojnih kultura kroz historiju što najbolje pokazuju prostrani Piazza del Duomo sa impresivnom fasadom Basilica di Santa Agata, teatar Bellini i Piazza Bellini, te mnogobrojne barokne palate. Slobodno vrijeme za odmor i šetnju: posjetite Castello Ursino, uživajte u atmosferi Piazza Stesicorus ili u šopingu u Via Etnea. Povratak u hotel. Slobodno vrijeme. Noćenje.

3. DAN, 02.10.2020. (SUBOTA), GIARDINI NAXOS – TAORMINA – SAVOCA – GIARDINI NAXOS

Doručak. Nakon doručka polazak na fakultativni izlet u Savocu i Taorminu. Izlet započinjemo obilaskom jednog od najljepših sela Italije – Savoca. Pripremite se za pravu adrenalinsku vožnju uskom krivudavom cestom do sela koje je popularnost steklo i zbog legendarnog filma "Kum”. Na ulazu u katedralu sv. Lucije snimala se poznata scena vjenčanja, a nakon obilaska sela imaćete kratak odmor za espresso ili granitu (sicilijanski desertni napitak koji se dobiva djelomičnim zamrzavanjem i povremenim miješanjem mješavine šećernog sirupa i voćnog soka u zamrzivaču) u nekom od barova (preporučujemo bar "Viteli” u kojem je Al Pacino snimio legendarnu scenu prosidbe). Izlet nastavljamo odlaskom u prelijepi srednjovjekovni gradić Taorminu – najveću turističku atrakciju Sicilije. Taormina je smještena u podnožju planine Tauro. Slijedi razgledanje i šetnja njenim historijskim centrom, ulicom Corso Umberto do Duomo di Taormina (cca 700m). Tokom šetnje zaustavit ćemo se na vidikovcu. Pogled odavde je nešto nestvarno i romantično, čak i ako nemate voljenu osobu pored sebe! Ulice Taormine prepune se prodavnica suvenira, nakita, keramike, a tu su i brojni kafići, restorani i slastičarne. Slobodno vrijeme. Povratak u hotel. Noćenje.

4. DAN, 03.10.2020. (NEDJELJA), GIARDINI NAXOS – SIRACUZA – NOTO – GIARDINI NAXOS

Nakon doručka predlažemo fakultativni izlet u Siracuzu i Noto. Ovaj jedinstveni izlet započinjemo istraživanjem Siracuze - grada veoma bogate historije, kulture i tradicije koja datira još iz doba kada je njenim ulicama prolazio čuveni Arhimed. U Siracuzi, na ostrvu Ortigia očekuje Vas Tempio di Apollo (Apolonov hram), lavirint uličica oko elegantnog Piazza Archimede (Arhimedovog trga), kao i Piazza Duomo, možda i najljepši trg u Italiji, sa fasadom iz XVIII vijeka. Upoznajte nevjerovatnu historiju grada uz tumač našeg profesionalnog vodiča. Nakon obilaska grada, predlažemo da se odmorite u Gran Caffe del Duomo i probate ukusni Ravioli al Pistacchio! Slobodno vrijeme. Izlet nastavljamo posjetom šarmantnom gradiću Noto (još jedno mjesto na Siciliji koje je uvršteno u 100 najljepših mjesta na svijetu). Obilazak Nota. Slobodno vrijeme. Povratak u hotel. Noćenje.

5. DAN, 04.10.2020. (PONEDJELJAK), GIARDINI NAXOS – (OUTLET SICILIA) – CATANIA – SARAJEVO

Doručak i odjava iz hotela. Slobodno vrijeme. Opcionalno fakultativni izlet do shopping outlet centra Sicilia (najveći i najbolji shopping centar na Siciliji). Slobodno vrijeme za kupovinu. Polazak prema aerodromu u dogovoreno vrijeme. Charter let za Sarajevo u 18.30h, sa slijetanjem u Sarajevo oko 19.45h. Kraj putovanja.


• Program u pdf dokumentu možete preuzeti ovdje.


CIJENA: 799,00 KM/osoba (first minute ponuda za rezervacije do 01.07.2020.)

Cijena nakon 01.07.2020. god. iznosi 899,00 KM


U cijenu je uključeno:

- Avio charter prijevoz na relaciji Sarajevo – Catania – Sarajevo (20kg čekirani prtljag + 7kg ručni prtljag),
- Transfer aerodrom – hotel – aerodrom,
- Smještaj u hotelu Villa Linda 3* u Giardini Naxos na bazi 4 noćenja sa doručkom u dvokrevetnim i/ili trokrevetnim sobama (ili sličnom hotelu),
- Ulazne takse u gradove na Siciliji,
- Usluge stručnog vodiča tokom putovanja i boravka u Italiji i kompletna organizacija putovanja.

U cijenu nije uključeno:

- Aerodromske takse 150,00 KM,
- Ketering tokom leta (let traje samo cca 1 sat i 15 minuta!)
- PZ osiguranje 10,00 KM,
- Fakultativni izleti (Krstarenje 25,00 EUR/50,00 KM, Izlet u Taorminu i Savocu 45,00 EUR/90,00 KM, izlet na Etnu i Cataniu 45,00 EUR/90,00 KM, izlet u Siracuzu i Noto 55,00 EUR/110,00 KM, odlazak u shopping centar Sicilia 25,00 EUR/50,00 KM),
Fakultativni izleti uplaćuju se u agenciji najkasnije 15 dana prije polaska na putovanje.
Agencija ne garantuje dostupnost i gore navedene cijene izleta nakon 15.09.2020.g.
- Boravišna taksa koja se plaća na recepciji hotela (2,00 - 5,00 EUR po osobi po noći),
- Doplata za jednokrevetnu sobu 240,00 KM.

Popusti:
- Popust za jedno dijete 2-6 godina u pratnji 2 odrasle osobe – 150,00 KM
- Popust za jedno dijete 6-12 godina u pratnji 2 odrasle osobe – 100,00 KM

VAŽNE NAPOMENE:
* Kod charter letova moguća je promjena satnice leta u polasku i u povratku. Agencija zadržava pravo promjene satnice leta ili promjene avio prijevoznika u slučaju nepredviđenih okolnosti. U slučaju kašnjenja letova u odlasku ili u povratku isključivu odgovornost snosi avio kompanija.

* Putnici na ovom putovanju obavezni su imati biometrijski pasoš sa datumom važenja minimum 3 mjeseca od planiranog dana povratka sa putovanja.
* Realizacija fakultativnih izleta na minimum 45 prijavljenih putnika po izletu.
* Kalkulacija je rađena na bazi minimum 100 putnika.
* Sa uplatom akontacije putnik prihvata Opće uslove putovanja.
* Za rezervaciju putovanja potrebno je uplatiti 30% od cijene aranžmana, a ostatak najkasnije 15 dana prije polaska.
* Agencija zadržava pravo promjene rasporeda fakultativnih posjeta usljed nepredviđenih okolnosti.Rezervacija putovanja