PEKING + SHANGAI 北京 上海

23.09-02.10.2020. / avionom iz Sarajeva!

Avio karte! Takse! Transferi! Smještaj u hotelu 5* u Pekingu! Smještaj u hotelu 4* u Šangaju! Puni pansion! Izleti i ulaznice! Sve uključeno u cijenu!


PROGRAM PUTOVANJA

1. DAN, 23.09.2020. (SRIJEDA), SARAJEVO – DOHA

Sastanak putnika na Sarajevskom aerodromu kod šaltera Centrotours u 10.30h. Let QR294 za Dohu u 12.35h. Obrok u avionu. Slijetanje u Dohu u 18.40h. Slobodno vrijeme na aerodromu do leta za Peking.

2. DAN, 24.09.2020. (ČETVRTAK), DOHA – PEKING

Let QR892 za Peking u 01.55h. Obrok u avionu. Slijetanje u Peking u 14.55h. Transfer do hotela. Smještaj. Slobodno vrijeme. Slijedi odlazak na večeru u poznati restoran u Pekingu gdje se služi čuveni kineski specijalitet "pekinška patka”. Povratak u hotel. Noćenje.


3. DAN, 25.09.2020. (PETAK), PEKING (TJENANMEN – ZABRANJENI GRAD – NEBESKI HRAM)

Doručak. Nakon doručka, dan započinjemo obilaskom najvećeg trga na svijetu (400.000m2), Tjenanmen, na kome se nalazi mauzolej Mao Ce Tunga (ne ulazi se), kao i druge važne državne institucije. Tjenanmen je izgrađen 1417.g. i služio je kao ulazna kapija u Kraljevsku palatu.
Slijedi obilazak Kraljevske palate, drevne carske rezidencije s više od 9.000 soba, okružene visokim purpurnim zidinama i zlatnim krovovima.
U ovom kompleksu poznatijem kao Zabranjeni grad (Gu-Gong, Forbidden City) u kojem su stolovala čak 24 kineska vladara iz dinastija Ming i Qing nalaze se brojne palate, paviljoni i vrtovi, neprocjenjive dragocjenosti kineske arhitekture i umjetnosti. Zabranjeni grad stoljećima je bio obavijen velom tajni i u njega nisu smjeli kročiti obični smrtnici.
Razgledanje grada nastavljamo odlaskom do parka Jingshan, odakle sa samog vrha možete vidjeti cijeli grad Peking. Ručak u lokalnom restoranu (uključen u cijenu).
Nakon ručka odlazimo do Hrama neba (Tiantan, Temple of Heaven) izgrađenog 1420.g, jednog od najljepših i najinteresantnijih hramova u Pekingu. Prepoznatljiv je po plavom krovu od glaziranih pločica.
Današnji izlet završit ćemo odlaskom na veoma interesantnu ceremoniju ispijanja čaja tokom koje ćete imati priliku probati 10 vrsta kineskih čajeva, a nakon toga neke od njih i kupiti. Povratak u hotel. Slobodno vrijeme. Večera (uključena u cijenu). Noćenje.

4. DAN, 26.09.2020. (SUBOTA), PEKING (GROBNICE DINASTIJE MING – KINESKI ZID – OLIMPIJSKI KOMPLEKS)

Doručak. Odlazak na cjelodnevni izlet do jednog od svjetskih čuda, Velikog kineskog zida, najveće građevine na svijetu, duge gotovo 9.000km, za koju kažu da se vidi čak sa Mjeseca. Zid je građen tokom punih 20 stoljeća kao odbrana Kine od čestih upada nomada sa sjevera. 1987. godine uvršten je na listu svjetske baštine UNESCO-a. Prolaz Juyongguan jedan je od najpoznatijih u Kini i smatra se jednim od tri velika planinska prolaza zida. Smješten je u dolini s planinama s obje strane, a procjenjuje se da je ovaj dio prvo izgrađen kao vojno uporište prije više od 2.000 godina. Ovdje ćemo se zadržati cca 2 sata.
Na putu do Kineskog zida obići ćemo slavne grobnica dinastije Ming. Ovdje ćemo imati priliku vidjeti veličanstvene kamene figure životinja za koje se vjerovalo da su čuvari grobnica preminulih careva dinastije Ming. Grobnice su napravljene za 13 preminulih careva od ukupno 16 koliko je ih imala dinastija Ming. Obići ćemo najimpresivniju grobnicu Changling. Ručak (uključen u cijenu). Svratit ćemo i u tvornicu za izradu kluzoa (razni predmeti od bakra sa dekoracijama emajla: vaze, narukvice, tanjiri, patkice, jaja i sl.). Proizvodi se ručno izrađuju, boje i peku četiri puta na temperaturi od 800 stepeni.
Na povratku u hotel zaustavićemo se kod Olimpijskog parka, te pogledati Nacionalni stadion (Bird’s Nest), bez ulaska, nacionalni Aqua centar (Water Cube), bez ulaska, koji je bio zvanični stadion za 29. Olimpijske igre 2008. godine. Pauza za fotografisanje. Večera u lokalnom restoranu. Povratak u hotel. Noćenje.

5. DAN, 27.09.2020. (NEDJELJA), PEKING (TAI CHI – ZOOLOŠKI VRT – LJETNA PALATA – AKROBATSKI SHOW)

Nakon doručka odlazimo do jednog parka gdje ćemo naučiti osnovne vještine borilačke vještine Tai Chi. Ova borilačka vještina se zasniva na blagim i umirujućim pokretima, a u svijetu je postala popularna kao masovni oblik rekreacije i vježbe za postizanje dugovječnosti. Pridružit ćemo se lokalcima u jutarnjem vježbanju. Slijedi odlazak u Zoološki vrt (dio sa panda medvjedima), a zatim i do Ljetne palate (Summer Palace), najveće i najbolje očuvane kraljevske bašte u Kini. Ova bašta, kao remek djelo dizajna kineskog pejzažnog vrta, integriše prirodni pejzaž brda i otvorene vode sa izuzetnim karakteristikama kao što su paviljoni, hodnici, palate, hramovi i mostovi u harmoničnu i estetski izuzetnu cjelinu. Ručak (uključen u cijenu). Popodne vodimo vas u kineski medicinski centar na tradicionalnu masažu stopala (uključeno u cijenu). U večernjim satima slijedi odlazak na Akrobatski show s akterima koji hodaju po žici, djevojkama koje se izvijaju uz zvukove muzike u gotovo nezamislivim pozama, žonglerima i mnogim drugim atrakcijama. Povratak u hotel. Večera (uključena u cijenu). Noćenje.

6. DAN, 28.09.2020. (PONEDJELJAK), PEKING – SHANGAI (1.318km brzim vozom za 5.45h)

Nakon doručka odjava iz hotela i odlazak u Hutong ulicu. Hutong je naziv za stare uske kineske uličice kroz koje možete prošetati i vidjeti kako se nekada živjelo u Kini ali i kako neki od njih žive i danas. Vozićemo se rikšama i popiti čaj u društvu jedne kineske porodice. Slijedi odlazak na željezničku stanicu (Beijing South Railway Station) i ukrcaj na voz G9 1200/1636 za Šangaj. Putovanje super brzim vozom na relaciji Peking – Šangaj u trajanju od 5 sati i 45 minuta. Po dolasku u Šangaj, večera (uključena u cijenu). Smještaj u hotel. Slobodno vrijeme za odmor. Noćenje.


7. DAN, 29.09.2020. (UTORAK), SHANGAI

Doručak. Nakon doručka slijedi obilazak grada koji započinjemo odlaskom na zapadnu obalu rijeke Huang Pu, na šetalište Bund. Šetalište je mjesto okupljanja i poprilično napućeno mjesto na koje rado dolaze i turisti i lokalno stanovništvo. U tom se dijelu grada možda najviše ogleda povijest, odnosno utjecaji zapadnih zemalja, prije svega Francuske, Rusije, SAD-a…, jer su se tu, u njegove 24 historijske zgrade izgrađene različitim stilovima, ranije nalazile banke i trgovačke kuće iz tih zemalja. Najpoznatije zgrade su Carinska kuća s poznatim Big Ching zvonom, Hotel Peace (remek djelo art decoa), te Bank of China. Slijedi odlazak do glavne shopping ulice u gradu, užurbane Nanjing road koja obiluje mnoštvom trgovina i restorana. Ručak u toku obilaska (uključen u cijenu). Nakon ručka proći ćemo kroz Yuvuan Garden, a zatim posjetiti Muzej svile gdje ćete se upoznati sa tradicionalnim načinom proizvodnje svile uz mogućnost kupovine originalnih proizvoda od svile po tvorničkim cijenama.
Slijedi odlazak do Shanghai Towera koji je sa svojih vrtoglavih 632m drugi najviši toranj na svijetu i najviši toranj Azije. Na vrh tornja popet ćemo se sa ultrabrzim liftom koji u samo 1 sekundi prođe 18 spratova do vidikovca sa nezaboravnim pogledom na grad. Nezaboravno iskustvo! Večera. Noćenje.

8. DAN, 30.09.2020. (SRIJEDA), SHANGAI

Doručak. Slobodan dan za individualne aktivnosti (odmor, kupovina, razgledanje.) Noćenje.

9. DAN, 01.10.2020. (ČETVRTAK), SHANGAI

Doručak. Slobodno vrijeme do 12.00h kada je predviđena odjava iz hotela. Slijedi odlazak do čuvenog hrama Budhe od žada sa dva divovska budina kipa koji je ujedno najznačajniji hram u gradu. Današnji program nastavljamo posjetom čuvenoj Taobao pijaci - Fake marketu gdje možete kupiti najbolje "lažnjake” u Kini za koje ni sami nećete vjerovati da nisu pravi. Večera u jednom od gradskih restorana (uključena u cijenu). Nakon večere transfer na aerodrom. Za one koji žele doživjeti nešto više, predlažemo odlazak do aerodroma sa čuvenim Maglev vozom koji ide 425 km na sat te vožnja do aerodrome traje samo 8 minuta (doplata cca 80 Yuana na licu mjesta – cca 10 EUR). Za to vrijeme, autobus će dovesti našu prtljagu do aerodroma. Prijava za let QR871 za Dohu u 00:20h. Noćni let.

10. DAN, 02.10.2020. (PETAK), SHANGAI – DOHA – SARAJEVO

Slijetanje u Dohu u 06.00h po lokalnom vremenu, te nastavak leta za Sarajevo u 07.10h. Dolazak u Sarajevo u 11.35h. Kraj programa.


• Program u pdf format preuzmite ovdje.


CIJENA: 2.849,00 KM*/ osoba (za rezervacije do 01.03.2020.)

* Cijena za rezervacije nakon 01.03.2020. iznosi 2.999,00 KM.


CIJENA OBUHVATA:

- Avio karte (ekonomska klasa) na relaciji Sarajevo – Doha – Peking; Shangai – Doha – Sarajevo (Qatar Airways) + čekirani prtljag do 30kg + ručni prtljag do 7kg,
- Aerodromske takse,
- Smještaj u hotelu 5* u Pekingu u periodu 02.04-06.04. (Great Wall Sheraton Hotel Beijing, ili sličan) na bazi 4 noćenja sa doručkom,
- Ručkove i večere u Pekingu prema programu (u lokalnim restoranima – kineska hrana, meni od više različitih jela), sa uključenim jednim bezalkoholnim pićem,
- Smještaj u hotelu 4* u Šangaju u periodu 06.04-09.04. (Equatorial Hotel Shangai, ili sličan) na bazi 3 noćenja sa doručkom,
- Ručkove i večere u Šangaju prema programu,
- Voznu kartu na relaciji Peking – Shangai (brzi voz, 2. klasa)
- Bus transfer aerodrom-hotel-aerodrom,
- Svi obilasci prema programu putovanja,
- Ulaznice u sve objekte koji se posjećuju po programu putovanja uključujući ulaznicu za vidikovac Shangai Tower,
- Masaža stopala u medicinskom centru,
- Usluge pratioca grupe i lokalnih vodiča tokom putovanja,
- Kompletna organizacija putovanja

CIJENA NE UKLJUČUJE:

- Putno-zdravstveno osiguranje 20,00 KM
- Doplatu za jednokrevetnu sobu 595,00 KM
- Obavezne napojnice za vozače i vodiče 25,00 EUR (predaju se na licu mjesta pratiocu grupe, ili u izuzetnim slučajevima, u agenciji)
- Individualne troškove
- Obroke koji nisu navedeni u programu
- Osiguranje od otkaza putovanja


NAPOMENE:

Za rezervaciju putovanja potrebno je uplatiti akontaciju u iznosu od 50%. Preostali iznos plaća se najkasnije mjesec dana prije polaska na putovanje.
Za ovo putovanje važe Centrotours Opći uslovi putovanja.
Agencija preporučuje kupovinu putničkog osiguranja kao i osiguranja od otkaza putovanja.

Kalkulacija je rađena na bazi 30 putnika.

Agencija zadržava pravo promjene hotela i redoslijeda realizacije opcionalnih izleta.
Državljani Bosne i Hercegovine pri ulasku u Kinu moraju imati pasoš sa datumom validnosti najmanje 6 mjeseci od dana ulaska. Državljanima koji ne ispunjavaju ove uslove neće biti dozvoljen ulazak u Republiku Kinu i biti ce vraćeni sa aerodroma polaska.
Avio kompanija zadržava pravo promjene vremena leta. Agencija nije odgovorna za slučaj promjene termina letova.
Hoteli u Kini imaju 2 osnovna ležaja (dva odvojena ležaja, ili francuski ležaj). Treći krevet je obično dimenzija 100x200cm na kojem dijete do 12 godina ostvaruje popust 100,00 KM, a odrasla osoba ne ostvaruje popust.


KORISNE INFORMACIJE:

Službeno ime: Narodna Republika Kina
Geografski položaj: istočna Azija
Površina: 9.596.960 km2
Broj stanovnika: oko 1,400.000.000
Glavni grad: Peking, oko 20.000.000 stanovnika
Jezik: mandarinski i kantonski kineski
Religija: ateisti 60%, taoisti i budisti 30%, ostali 10%
Vremenska razlika: +6/+7 sati u odnosu na vrijeme u BiH
Novčana jedinica: kineski yuan (CNY), 1 EUR = oko 7,52 CNY
Kupovina: svila, čaj, vino i alkoholna pića, antikviteti, medicinski biljni pripravci napravljeni prema tradicionalnoj recepturi, predmeti od žada, porculana. Cjenkanje je uobičajeno.
Napojnice: U Kini su uobičajene napojnice za lokalne vodiče, vozače autobusa i hotelsko osoblje.
Hrana: meso, morski plodovi, povrće, riža i tjestenina te mnoštvo začina. Svaka regija ima karakterističan način pripreme hrane Chaozhou (kuhano meso i povrće)
Električna energija: 220V/240V (potreban je adapter)
Vakcinisanje: nije potrebno
Viza: Državljani Bosne i Hercegovine ne trebaju vizu za putovanje u Kinu
Pozivni broj zemlje: +86
Korisna web stranica:www.cnto.org
Klima: Proljeća su blaga, ali mogu biti kišna. Središnja obala ima povremene kiše u bilo koje doba godine, vruća i vlažna ljeta te hladne zime. Jug ima prilično padavina, duga suptropska ljeta i blage zime. Generalno, proljeće (mart – april) i jesen (septembar – oktobar) najugodniji su za posjetu.

Kineski zid je najveća građevina na svijetu - jedina građevina na Zemlji, za koju se pogrešno tvrdi da se vidi sa Mjeseca. Proteže se od stepa srednje Azije do Žutog mora, dužinom od 8.851,8km, visinom od 10 do 16 metara, širinom od 8 metara, i predstavlja ubjedljivo najduži zid na svijetu, i najveći odbrambeni objekat. Početak gradnje Kineskog zida vezuje se za prvog kineskog cara Ćin Š’ Huanga, koji je započeo njegovu izgradnju da bi zaštitio svoju zemlju od upada Huna, plemena nomada.
Građen je od zemlje, kamena i cigle, a njegova gradnja trajala je s prekidima u izgradnji, i rušenjima, sve do XVII vijeka. Duž cijelog zida, u pravilnim razmacima, podižu se stražarnice, a po vrhu se pruža staza široka 4,5m..

Pekinška patka
Patka se hrani kukuruzom, ječmom i sojom 56 dana da bi postigla idealnu težinu od 2 kg. Kada se zakolje, ofuri se, skine perje, sa malom cjevčicom se zrak upuhuje pod kožu. Patka se tada premazuje rižinim vinom, medom i sojom, te se ispod nje pali žar od voćnog drveta. Dodaje se sušeno voće. Patka se reže na male komadiće i jede u pecivu ili nekoj vrsti palačinke premazanom sojinim sosom. Jede se štapićma ili prstima.

ŠANGAJ
Sasvim drugačiji od glavnog grada Pekinga koji odiše bogatom tradicijom, Šangaj je grad svjetla, modernih staklenih građevina i intenzivne vreve koja traje 24 sata. Potekao od ribarskog naselja, danas je Šangaj najveći kineski grad s više od 20 miliona stanovnika. Najintenzivniji razvoj doživio je tek nakon 1990. godine. Grad je to najbrže rastuće ekonomije u Kini te najveći trgovački i finansijski centar.
Šangaj već duže vrijeme nosi imidž najpopularnijeg grada u Kini. Dijelom je to i stoga što je on specifična mješavina istoka i zapada, kako s arhitektonske strane koju karakteriziraju brojne oprečnosti. Grad Šangaj pun je art deco zgrada, monumentalnih nebodera, ali i tradicionalnih kineskih kuća.


Program je objavljen 05.12.2019.g.Rezervacija putovanja