PEKING 北京

18.09-25.09.2019. / avionom iz Sarajeva!

Avio karte! Takse! Transferi! Smještaj u hotelu 5*! Puni pansion!

Izleti i ulaznice! Sve uključeno u cijenu!


PROGRAM PUTOVANJA

1. DAN, 18.09.2019. (SRIJEDA), SARAJEVO – DOHA

Sastanak putnika na Sarajevskom aerodromu kod šaltera Centrotours u 10.30h. Let QR294 za Dohu u 12.35h. Obrok u avionu. Slijetanje u Dohu u 18.45h. Slobodno vrijeme na aerodromu do leta za Peking.

2. DAN, 19.09.2019. (ČETVRTAK), DOHA – PEKING

Let QR892 za Peking u 01.55h. Obrok u avionu. Slijetanje u Peking u 14.55h. Transfer do hotela. Smještaj. Večera u najpoznatijem restoranu u Pekingu gdje se služi najpoznatiji kineski specijalitet "pekinška patka”. Povratak u hotel. Noćenje.

3. DAN, 20.09.2019. (PETAK), PEKING (TJENANMEN – ZABRANJENI GRAD – NEBESKI HRAM)

Doručak. Nakon doručka, dan započinjemo obilaskom najvećeg trga na svijetu (400.000m2), Tjenanmen, na kome se nalazi mauzolej Mao Ce Tunga (ne ulazi se), kao i druge važne državne institucije. Tjenanmen je izgrađen 1417.g. i služio je kao ulazna kapija u Kraljevsku palatu.
Slijedi obilazak Kraljevske palate, drevne carske rezidencije s više od 9.000 soba, okružene visokim purpurnim zidinama i zlatnim krovovima. U ovom kompleksu poznatijem kao Zabranjeni grad (Gu-Gong, Forbidden City) u kojem su stolovala čak 24 kineska vladara iz dinastija Ming i Qing nalaze se brojne palate, paviljoni i vrtovi, neprocjenjive dragocjenosti kineske arhitekture i umjetnosti. Zabranjeni grad stoljećima je bio obavijen velom tajni i u njega nisu smjeli kročiti obični smrtnici.
Razgledanje grada nastavljamo odlaskom do parka Jingshan, odakle sa samog vrha možete vidjeti cijeli grad Peking. Ručak u lokalnom restoranu.
Nakon ručka odlazimo do Hrama neba (Tiantan, Temple of Heaven) izgrađenog 1420.g, jednog od najljepših i najinteresantnijih hramova u Pekingu. Prepoznatljiv je po plavom krovu od glaziranih pločica.
Dan završavamo posjetom fabrici svile gdje ćemo vidjeti process nastanka svile, od larve do divnih materijala. Večera. Povratak u hotel. Noćenje.


4. DAN, 21.09.2019. (SUBOTA), PEKING

(GROBNICE DINASTIJE MING – KINESKI ZID – OLIMPIJSKI KOMPLEKS)

Doručak. Odlazak na cjelodnevni izlet do jednog od svjetskih čuda, Velikog kineskog zida, najveće građevine na svijetu, duge gotovo 9.000km, za koju kažu da se vidi čak sa Mjeseca. Zid je građen tokom punih 20 stoljeća kao odbrana Kine od čestih upada nomada sa sjevera. 1987. godine uvršten je na listu svjetske baštine UNESCO-a. Prolaz Juyongguan jedan je od najpoznatijih u Kini i smatra se jednim od tri velika planinska prolaza zida. Smješten je u dolini s planinama s obje strane, a procjenjuje se da je ovaj dio prvo izgrađen kao vojno uporište prije više od 2.000 godina. Ovdje ćemo se zadržati cca 2 sata.
Na putu do Kineskog zida obići ćemo slavne grobnica dinastije Ming. Ovdje ćemo imati priliku vidjeti veličanstvene kamene figure životinja za koje se vjerovalo da su čuvari grobnica preminulih careva dinastije Ming. Grobnice su napravljene za 13 preminulih careva od ukupno 16 koliko je ih imala dinastija Ming. Obići ćemo najimpresivniju grobnicu Changling. Ručak (uključen u cijenu). Svratit ćemo i u tvornicu za izradu kluzoa (razni predmeti od bakra sa dekoracijama emajla: vaze, narukvice, tanjiri, patkice, jaja i sl.). Proizvodi se ručno izrađuju, boje i peku četiri puta na temperaturi od 800 stepeni.
Na povratku u hotel zaustavićemo se kod Olimpijskog parka, te obići Nacionalni stadion (Bird’s Nest), bez ulaska, te nacionalni Aqua centar (Water Cube), bez ulaska, koji je bio zvanični stadion za 29. Olimpijske igre 2008. godine. Pauza za fotografisanje. Današnji izlet završit ćemo odlaskom na veoma interesantnu ceremoniju ispijanja čaja tokom koje ćete imati priliku probati 10 vrsta kineskih čajeva, a nakon toga neke od njih i kupiti. Povratak u hotel i odmor. Večera. Noćenje.

5. DAN, 22.09.2019. (NEDJELJA), PEKING (ZOOLOŠKI VRT – LJETNA PALATA – AKROBATSKI SHOW)

Nakon doručka odlazimo u Zoološki vrt, a zatim i do Ljetne palate (Summer Palace), najveće i najbolje očuvane kraljevske bašte u Kini. Kao remek djelo dizajna kineskog pejzažnog vrta, integriše prirodni pejzaž brda i otvorene vode sa izuzetnim karakteristikama kao što su paviljoni, hodnici, palate, hramovi i mostovi u harmoničnu i estetski izuzetnu cjelinu. Ručak (uključen u cijenu). Popodne vodimo vas u kineski medicinski centar na tradicionalnu masažu stopala (uključeno u cijenu).
U večernjim satima slijedi odlazak na Akrobatski show s akterima koji hodaju po žici, djevojkama koje se izvijaju uz zvukove muzike u gotovo nezamislivim pozama, žonglerima i mnogim drugim atrakcijama. Večera. Noćenje.

6. DAN, 23.09.2019. (PONEDJELJAK), PEKING (TAI CHI – HRAM LAMA – 798 ART ZONE)

Nakon doručka odlazimo do jednog parka gdje ćemo naučiti osnovne vještine borilačke vještine Tai Chi. Ova borilačka vještina se zasniva na blagim i umirujućim pokretima, a u svijetu je postala popularna kao masovni oblik rekreacije i vježbe za postizanje dugovječnosti. Pridružit ćemo se lokalcima u jutarnjem vježbanju.
Slijedi odlazak u obilazak najvećeg i najbolje očuvanog budističkog hrama u Pekingu – Lama (Yonghe Temple). Hram je ukrašen muralima u tibetanskom stilu sa skulpturama buda, demona i bogova. Najveću pažnju u hramu privlači Maitreya Buda visok 18 metara, isklesan od jednog komada sandalovine.
Slijedi posjeta 798 Art Zone, smještene u sjeveroistočnom predgrađu Pekinga. Ovdje se okupljaju umjetnici iz cijelog svijeta kako bi otvorili galerije, umetničke studije i kafane i održali razne vrste umjetničkih događaja.
Dan završavamo posjetom tvornici bisera. Povratak u hotel. Večera. Noćenje.


7. I 8.DAN, 24 I 25.09.2019. (UTORAK I SRIJEDA), PEKING – DOHA – SARAJEVO

Doručak. Odjava iz hotela do 12.00h. Slobodan dan za individualne aktivnosti (razgledanje, shopping…). Transfer do aerodroma u 22.30h. Let QR895 Peking – Doha u 01.50 sa dolaskom u Dohu u 05.40h. Presjedanje na let QR293 za Sarajevo u 0710h sa dolaskom u Sarajevo u 11.35h. Kraj putovanja.


CIJENA: 2.249,00 KM*/ osoba (za rezervacije do 01.06.)

* Cijena za rezervacije nakon 30.06. iznosi 2.399,00 KM.


Program putovanja u pdf format možete preuzeti ovdje.

CIJENA OBUHVATA:

- Avio karte na relaciji Sarajevo – Doha – Peking – Doha – Sarajevo (Qatar Airways),
- Aerodromske takse
- Smještaj u hotelu 5* (Great Wall Sheraton Hotel Beijing) na bazi 5 noćenja sa doručkom
- Ručkove i večere tokom putovanja (u lokalnim restoranima – kineska hrana, meni od više različitih jela), sa uključenim jednim bezalkoholnim pićem, osim na dan 24.9. koji je predviđen za individualne aktivnosti
- Bus transfer aerodrom-hotel-aerodrom
- Svi obilasci prema programu putovanja
- Ulaznice u sve objekte koji se posjećuju po programu putovanja
- Degustaciju kineskih čajeva
- Masažu stopala u medicinskom centru
- Usluge pratioca grupe i lokalnih vodiča tokom putovanja

CIJENA NE UKLJUČUJE:

- Putno-zdravstveno osiguranje 16,00 KM
- Doplata za jednokrevetnu sobu 429,00 KM
- Obavezne napojnice za vozače i vodiče 25,00 EUR (predaju se na licu mjesta pratiocu grupe)
- Individualni troškovi
- Ručak i večera zadnjeg dana putovanja
- Osiguranje od otkaza putovanja (30,00 KM za osiguranu sumu od 950,00 KM)


KORISNE INFORMACIJE:

Službeno ime: Narodna Republika Kina
Geografski položaj: istočna Azija
Površina: 9.596.960 km2
Broj stanovnika: oko 1,400.000.000
Glavni grad: Peking, oko 20.000.000 stanovnika
Jezik: mandarinski i kantonski kineski
Religija: ateisti 60%, taoisti i budisti 30%, ostali 10%
Vremenska razlika: +6 sati u odnosu na vrijeme u BiH
Novčana jedinica: kineski yuan (CNY), 1 EUR = oko 7,52 CNY
Kupovina: svila, čaj, vino i alkoholna pića, antikviteti, medicinski biljni pripravci napravljeni prema tradicionalnoj recepturi, predmeti od žada, porculana. Cjenkanje je uobičajeno.
Napojnice: U Kini su uobičajene napojnice za lokalne vodiče, vozače autobusa i hotelsko osoblje.
Hrana: meso, morski plodovi, povrće, riža i tjestenina te mnoštvo začina. Svaka regija ima karakterističan način pripreme hrane Chaozhou (kuhano meso i povrće)
Napon struje: 220V/240V (potreban je adapter)
Vakcinisanje: nije potrebno
Viza: Državljani Bosne i Hercegovine ne trebaju vizu za putovanje u Kinu
Pozivni broj zemlje: +86
Korisna web stranica:www.cnto.org
Klima: Generalno, proljeće (mart – april) i jesen (septembar – oktobar) najugodniji su za posjetu.

NAPOMENE:
Za rezervaciju putovanja potrebno je uplatiti akontaciju u iznosu od 40%. Preostali iznos plaća se najkasnije 21 dan prije polaska na putovanje.
Za ovo putovanje važe Centrotours Opći uslovi putovanja.
Agencija preporučuje kupovinu putničkog osiguranja kao i osiguranja od otkaza putovanja.

Kalkulacija je rađena na bazi 30 putnika.
Agencija zadržava pravo promjene hotela i redoslijeda realizacije opcionalnih izleta.
Državljani Bosne i Hercegovine pri ulasku u Kinu moraju imati pasoš sa datumom validnosti najmanje 6 mjeseci od dana ulaska. Državljanima koji ne ispunjavaju ove uslove neće biti dozvoljen ulazak u Republiku Kinu i biti ce vraćeni sa aerodroma polaska.


Kineski zid je najveća građevina na svijetu - jedina građevina na Zemlji, za koju se pogrešno tvrdi da se vidi sa Mjeseca. Proteže se od stepa centralne Azije do Žutog mora, dužinom od 8.851,8km, visinom od 10 do 16 metara, širinom od 8 metara, i predstavlja ubjedljivo najduži zid na svijetu, i najveći odbrambeni objekat.
Početak gradnje Kineskog zida vezuje se za prvog kineskog cara Ćin Š’ huanga, koji je započeo njegovu izgradnju da bi zaštitio svoju zemlju od upada Huna, plemena nomada.
Građen je od zemlje, kamena i cigle, a njegova gradnja trajala je s prekidima u izgradnji, i rušenjima, sve do XVII vijeka. Duž cijelog zida, u pravilnim razmacima, podižu se stražarnice, a po vrhu se pruža staza široka 4,5m..

Pekinška patka
Patka se hrani kukuruzom, ječmom i sojom 56 dana da bi postigla idealnu težinu od 2 kg. Kada se zakolje, ofuri se, skine perje, sa malom cjevčicom se zrak upuhuje pod kožu. Patka se tada premazuje rižinim vinom, medom i sojom, te se ispod nje pali žar od voćnog drveta. Dodaje se sušeno voće. Patka se reže na male komadiće i jede u pecivu ili nekoj vrsti palačinke premazanom sojinim sosom. Jede se štapićma ili prstima.
Ovaj neizostavni specijalitet probat ćemo u najpoznatijem pekinškom restoranu Quanjude.
Rezervacija putovanja