SPECIJALNA NOVOGODIŠNJA PONUDA!

TURKISH AIRLINES RANI POLAZAK I KASNI POVRATAK!

ISTANBUL

ZA NAPREDNE!

5 DANA / AVION

28.12.2018. - 01.01.2019.

Hotel 4* u centru grada!!!


ISTANBUL... Grad smješten na dva kontinenta, grad okružen morem sa tri strane, vrata Orijenta, spoj Istoka i Zapada... samo su neki od najčešće korištenih opisa za 15-milionski grad Istanbul.
Ovaj grad kojeg su u prošlosti zvali još i Konstantinopol više od 1500 godina bio je centar Rimskog, Bizantskog i Osmanskog carstva. Upravo zbog značaja koji je od svog postanka imao, grad je uvijek bio stjecište brojnih umjetnika, muzičara, trgovaca, a u posljednje vrijeme i mnogobrojnih turista. Svi oni dolazili su u Istanbul otkriti čaroliju hiljadugodišnjih ulica, šarenih bazara i veličanstvenih džamija...
Dočekajte Novu godinu u gradu koji spaja Evropu i Aziju!! Provozajte se prvim transkontinentalnim metroom iz Evrope u Aziju za svega 4 minute! Upoznajte sav raskoš i bogatstvo jednog od najvećih kulturnih i poslovnih centara na svijetu i osjetite draž nezaobilaznog istanbulskog shoppinga.

PROGRAM PUTOVANJA

1. DAN, 28.12.2018. (PETAK), SARAJEVO – ISTANBUL

Sastanak putnika na Sarajevskom aerodromu kod Centrotours šaltera 90 minuta prije leta. Let TK1022 za Istanbul u 12.00h sa dolaskom u Istanbul u 15.45h. Slijedi transfer do hotela i smještaj u hotel smješten u centru grada. Slobodno vrijeme za ručak u nekom od brojnih restorana u glavnoj istanbulskoj ulici Istiqlal ili u Cicek Pasaji (uz doplatu). Večeras predlažemo da ostanete u ovoj ulici prepunoj različitih trgovina, restorana, kafića, galerija, muzeja... Noćenje.

2. DAN, 29.12.2018. (SUBOTA), ISTANBUL (AZIJSKI DIO GRADA – USKUDAR+SULEJMANIJA)

Doručak. Nakon doručka slijedi fakultativni izlet u azijski dio grada - Üsküdar je poznat po mnogim prelijepim džamijama, fontanama, vilama uz more i palatama, a najpoznatije su Edib Efendi Vila, Mihrimah Sultan džamija, Beylerbeyi palata, itd. Ovo područje je također služilo kao glavno groblje tijekom stoljeća pa su tu ostala velika i impresivna groblja. 200 metara od obale Üsküdara, na malom ostrvu nalazi se jedan od simbola grada – Djevojačka kula (Kız Kulesi). Ovaj poznati toranj prikazan je na brojnim slikama i razglednicama, a budući da ima restorane i barove, i jedan od najboljih pogleda na grad, idealno je mjesto za opuštanje.
Do Uskudara vodimo vas metroom na liniji Sishane – Yenikapi, a zatim i prvim transkontinentalnim metroom Evropa-Azija kroz tunel Marmaray. Nezaboravno iskustvo! U povratku posjetićemo jednu od najzanimljivih džamija na svijetu i drugu najveću džamiju u gradu – Sulejmanija džamiju koju je po naredbi Sulejmana Veličanstvenog izgradio arhitektonski genije Mimar Sinan. Povratak u hotel. Noćenje.


3. DAN, 30.12.2018. (NEDJELJA), ISTANBUL – BURSA – ISTANBUL

Doručak. Danas predlažemo opcionalni, cjelodnevni izlet u Bursu – nekadašnju prijestonicu Osmanskog carstva (1326-1365.), a danas četvrti najveći grad po broju stanovnika u Turskoj. Kažu da je čak 60 odsto stanovništva ovog tromilionskog grada porijeklom sa Balkana. Bursu mnogi, s pravom, nazivaju biserom Bliskog istoka - "leđa" joj čuva visoka planina Uludag (2.453m), a vrata ka svijetu drže otvorena obale Mramornog mora, udaljene svega 20-tak kilometara. Njene krivudave uličice i široki bulevari istovremeno čuvaju bogatu historiju i nude viziju budućnosti zemlje sa epitetom ekonomskog diva. Bursa se proteže na 62 kilometra u dužinu ispod planine Uludag i 16 kilometara u širinu. Tokom boravka u ovom gradu vidjećete te Ulu/Veliku džamiju, Zelenu džamiju i turbe, novi stadion fudbalskog kluba Bursa, a kupit ćete sigurno neku maramu ili šal od svile po čemu je ovaj grad veoma poznat. Ovaj izlet je nesto sto ne smijete propustiti. Uživat ćete. Nakon izleta, slijedi povratak u Istanbul. Noćenje.

4. DAN, 31.12.2018. (PONEDJELJAK), KRSTARENJE BOSFOROM + DOLMABAHČE + ORTAKOY

Doručak. Nakon doručka odlazimo na fakultativni cjelodnevni izlet koji započinjemo krstarenjem Bosforom tokom kojeg ćemo sa broda vidjeti: Zlatni Rog - najljepši dio Istanbula, Galata most i Galata kulu, džamiju Selimija, Dolmabahče palatu - posljednje sjedište sultana, Bešiktaš, kvart Ortakoj, Arnavutkoy, Rumeli hisar - čuvenu vizantijsku tvrđavu, Jedi kule (sedam kula), Djevojačku kulu.. Iskrcavamo se u mjestu Kabataš, nedaleko od poznate palate Dolmabahče (sultanska rezidencija sagrađena u 19. vijeku). Nakon obilaska ovog fascinantnog dvorca (oni koji ne žele ulaziti u palatu, grupu će sačekati u bašti ispred dvorca), odlazimo do glavne gradske ulice Istiqlal na Taksim. Slobodno vrijeme za šetnju i ručak. Ovaj fantastični dan nastavljamo odlaskom do Ortakoya, mjesta koje se nalazi skoro tačno ispod lijepog i neizmjerno visokog, prvog mosta na Bosforu (Bosfor most - Bogazici koprusu). Ovdje ćete vidjeti brojne stare renovirane drvene kuće sa mnoštvom ribljih restorana i kioska za "jela s' nogu". Zašto baš tu da završite dnevni obilazak? Zato što je sa trga kod džamije pogled na azijski dio grada skoro pa fantastičan, pogotovo u kasno popodne i predvečerje. Povratak u hotel i priprema za doček Nove godine na gradskim trgovima ili nekom od poznatih restorana. SRETNA NOVA GODINA!! Noćenje.

5. DAN, 01.01.2018. (UTORAK), ISTANBUL – SARAJEVO

Doručak. Check ut iz hotela i slobodan dan u Istanbulu ili poludnevni fakultativni obilazak grada koji započinjemo odlaskom do Muzeja Panorama 1453 smještenog neposredno pored Topkapi zidina. Osvajanje Istanbula je jedan od najznačajnijih događaja u turskoj historiji. Vojska sultana Mehmeta II 29. maja 1453.g. probila je Teodosijev zid i ušla u tadašnji Konstantinopolis. U ovom najvećem panoramskom muzeju na svijetu koji godišnje posjeti više od 800.000 posjetilaca detaljno je prikazana bitka za Istanbul. Nakon muzeja, odlazimo u čuveni kvart Ejup o kome u svome „Istanbulu" Orhan Pamuk piše kao o „malom i savršenom selu na kraju Zlatnog roga" koje mu „ne izgleda stvarno, već uvijek kao priviđenje". Ovdje se nalazi nedavno obnovljena pravoslavna crkva svetog Stefana, čuvena Ejupova džamija kao i turbe Mehmed-paše Sokolovića. Nakon kratkog obilaska odlazimo žičarom do čuvene kafane Pjer Loti odakle se pruža nezaboravan pogled na Istanbul i Zlatni rog. Slobodno vrijeme za ručak (uz doplatu). U poslijepodnevnim satima slijedi odlazak do velikog shopping centra Forum. Slobodno vrijeme za kupovinu po novogodišnjim sniženim cijenama. Transfer do aerodroma Ataturk u 16.30h. Let TK1025 na relaciji Istanbul – Sarajevo u 19.30h sa dolaskom u Sarajevo u 19.25h. Kraj putovanja.

CIJENA: 499,00 KM/osoba* (FM ponuda za rezervacije do 15.11.2018.)*
*Cijena nakon 15.11.2018. iznosi 599,00 KM

Program u pdf format preuzmite ovdje.

U cijenu je uključeno:
- Povratna avio karta (ekonomska klasa, 30kg prtljaga) na relaciji Sarajevo-Istanbul-Sarajevo,
- 4 noćenja sa doručkom u ½ i 1/3 sobama u hotelu PEAK 4* u centru Istanbula,
http://www.thepeakhotel.com.tr/en/
- Bus transferi na relaciji aerodrom-hotel-aerodrom,
- Usluge pratioca grupe tokom boravka u Turskoj,
- Kompletna organizacija putovanja

U cijenu nije uključeno:
- Aerodromske i druge takse cca 238,00 KM;
- Fakultativni izleti:
* Izlet u Bursu 30,00 EUR/60,00 KM
* Krstarenje Bosforom + Dolmabahče palata + Ortakoy 40,00 EUR/80,00 KM,
* Izlet u azijski dio grada + vožnja brodom do Djevojačke kule 25,00 EUR/50,00 KM,
* Izlet u Muzej Panorama 1453 + Eyup + Piere Lotti 25,00 EUR/50,00 KM,
- PZ osiguranje 10,00 KM,
- Doplata za jednokrevetnu sobu 279,00 KM


VAŽNE NAPOMENE:

Kalkulacija je rađena na bazi 40 putnika.
Za rezervaciju putovanja potrebno je uplatiti minimum 40% od ukupne cijene aranžmana, ostatak se plaća najkasnije 15 dana prije polaska.
Cijene fakultativnih izleta važe samo u slučaju minimum 20 prijavljenih putnika.
Fakultativni izleti uplaćuju se u agenciji najkasnije 15 dana prije polaska.
Agencija zadržava pravo promjene redoslijeda realizacije fakultativnih izleta usljed nepredviđenih okolnosti.


Program putovanja objavljen je 5.11.2018.g.

Kako se cjenkati poput profesionalca?
• prvo pustite prodavača da ponudi cijenu
• nikada nemojte izgledati previše zainteresovani
• nemojte dati svoju najbolju cijenu odmah
• nemojte požurivati cjenkanjeRezervacija putovanja