ZEMLJA VATRE, VODE I LEDA!

SPECIJALNA PONUDA! POLAZAK IZ SARAJEVA!

ISLAND

+ BUDIMPEŠTA

7 DANA/AVION

01.04-08.04.2020.


Vjerovatno se pitate kako je živjeti u zemlji u kojoj nema vojske, u kojoj donedavno policija nije nosila pištolje, u kojoj vlada stopostotna pismenost, u kojoj se po glavi stanovnika štampa više knjiga nego igdje na svijetu, u kojoj su stanovnici najzadovoljniji na svijetu sa svojim životnim standardom!
U ovoj zemlji živi svega 330 hiljada stanovnika, a od tog broja 130 hiljada u glavnom gradu Reykjaviku.
Reykjavik je poznat po više od 50 muzeja i galerija, dva pozorišta, simfonijskom orkestru i preko 100 odličnih restorana. Grad je poznat po bučnom i veselom noćnom životu. Za sve pripremite dovoljno novaca!
Posjetite zemlju gdje se ledenjaci i vulkani još uvijek bore za prevlast, posjetite krajolike obilježene gejzirima, lavom i vodopadima, gdje je svaki pogled na zaljeve i fjordove prava poslastica za ljubitelje prirode i fotografije. Dopustite da vas iznenadi simpatičnost Reykjavika, okupajte se u kupalištu s geotermalnom toplom vodom na otvorenom, uživajte nekoliko dana u prirodi kao preslikanoj iz Tolkinove trilogije „Gospodar prstenova". Island je sve to i mnogo više, u isto vrijeme surov i veličanstven, ostrvo zarobljeno između Atlantika i Sjevernog mora ostavlja bez daha!

PROGRAM PUTOVANJA

1. DAN, 01.04.2020. (SRIJEDA), SARAJEVO – BUDIMPEŠTA

Okupljanje putnika na Sarajevskom aerodromu kod Centrotours šaltera u 6.30h. Let broj W6 2238 za Budimpeštu u 7.45h sa dolaskom u 08.50h. Nakon pasoških i carinskih formalnosti slijedi transfer autobusom do grada i panoramsko i pješačko razgledanje grada tokom kojeg ćemo vidjeti najznačajnije turističke atrakcije i u Budimu i u Pešti. Prijava u hotel od 14.00h. Slobodno vrijeme za individualne aktivnosti. Naveče predlažemo fakultativno krstarenje Dunavom i noćno razgledanje grada. Povratak u hotel. Noćenje.

2. DAN, 02.04.2020. (ČETVRTAK), BUDIMPEŠTA – REYKJAVIK (PLAVA LAGUNA)

Nakon ranog doručka (sendvič paket) slijedi odjava iz hotela i transfer do aerodroma. Let W6 2427 na relaciji Budimpešta – Reykjavik u 06.40h sa dolaskom u Reykjavik u 09.15h po lokalnom vremenu. Po slijetanju na aerodrom, slijedi transfer do do Plave lagune (http://www.bluelagoon.com/) – termalni bazen, najveći i najpoznatiji na Islandu! Ova laguna ispunjena vodom temperature +390C koja dolazi sa više od 2000m dubine predstavlja rezultat vulkanske aktivnosti Islanda i nalazi se u nacionalnom parku ‘’Svartsengi’’ uklesana u poljima lave. Vjeruje se da ima magična djejstva na ljudski organizam. Temperatura vode, i ljeti i zimi, konstantno je +39 C! Dokazano je da je ljekovita i da uspješno liječi kožne i reumatske bolesti. Pravimo pauzu za opuštanje i kupanje u termalnoj vodi bogatoj mineralima. Boravak u laguni traje od 1,5-2h. Ovdje ćete napraviti gotovo nestvarne fotografije. Transfer do hotela, smještaj. Slobodno vrijeme. Noćenje.


3. DAN, 03.04.2020. (PETAK), REYKJAVIK

Nakon doručka slijedi obilazak Rejkjavika, najsjevernijeg glavnog grada na svijetu - stari dio grada, muzej na otvorenom Arbaer, kuća Höfdi u kojoj su se za vrijeme hladnog rata sastali Gorbačov i Reagan (kuća se može pogledati samo izvana), luka, islandski parlament, katedrala Hallgrímskirkj, jezero Tjornin i vidikovac Perlan s čijeg se vrha vidi panorama cijelog grada. Tokom 4-satnog obilaska obilaska grada posjetit ćemo i muzej Aurora – Muzej sjevernog svjetla. Slobodno poslijepodne za individualne aktivnosti. Noćenje.

Predlažemo (uz doplatu):
Odlazak brodom na posmatranje kitova (trajanje oko 3 sata),
Jahanje na konju jugom Islanda – poludnevni izlet koji uključuje jahanje na konju u trajanju od 1,5 – 2h na islandskim konjima koji su poznati po mirnom temperamentu. Tokom izleta proći ćete kroz livade i doline lave, poljoprivredna gazdinstva, a na kraju odlazimo do stare seoske kuće na kafu i kolač. Noćenje.


4. DAN, 04.04.2020. (SUBOTA), ZLATNI KRUG (THINGVELLIR – STROKKUR – GULLFOSS – REYKJAVIK)

Nakon doručka odlazak na cjelodnevni izlet " Zlatni krug" u trajanju od 8 sati. „Zlatni krug je obavezan, ako putujemo na Island....” piše u mnogim turističkim priručnicima – ne propustite! Ovaj izlet obuhvata obilazak napopularnijih prirodnih ljepota Islanda. Gullfoss – 32 metra visok ‘’zlatni’’ vodopad, gejzir Strokkur – najaktivniji gejzir na Islandu koji izbacuje vrele mlazove vode i do 30m u zrak kao i obilazak nacionalnog parka Thingvelir (pod zaštitom UNESCO-a) – mjesto gdje je 930.g. ustanovljen prvi islandski parmalent i mjesto gdje se spajaju evropska i sjeverno-atlantska tektonska ploča! Nestvarno i živopisno iskustvo! Povratak u Rejkjavik. Slobodno vrijeme. Noćenje.

5. DAN, 05.04.2020. (NEDJELJA), REYKJAVIK – SELJALANDFOSS – VIK – SOLHEIMAJOKULLA – REYKJAVIK

Doručak. Danas vas vodimo na cjelodnevni izlet »Južna avantura« (izlet traje 11h): južni Island je čudesan, to je zemlja slapova, ledenjaka i sandura – crnih plaža lave. Ovaj izlet je idealan za ljubitelje netaknute prirode i fascinantnih pejzaža! Vodimo vas do Vika, najjužnijeg mjesta na ostrvu, živopisnog gradića na najjužnijoj tački Islanda poznatog po dugoj, crnoj, vulkanskoj plaži pred kojom se prostire Atlantski okean. Tokom izleta posjetit ćemo slap Seljalandsfoss, najpoznatiji po šetalištu koje se proteže iza samog slapa, odakle možete uživati u zaista jedinstvenoj perspektivi. Nastavljamo do najvećeg i možda najposjećenijeg Skogafossa, koji se spektakularno spušta sa 60 metara visine, i slovi kao jedan od najviše fotografisanih slapova na Islandu.. Legenda kaže da je Viking po imenu Thrasi sakrio svoje zlato ispod slapa. Izlet ne bi bio potpun da ne posjetimo jednu od najatraktivnijih plaža na ostrvu, zavodljivu i smrtonosnu Reynisfjaru.. Putovanje jugom ne bi bilo potpuno bez ledenjaka pa ćemo tako svratiti do Solheimajokulla, koji je dio poznatog ledenjaka Myrdalsjokulla, čija ledena kapa pokriva aktivni vulkan Katla. A putem ćemo, obavijenog oblacima, vidjeti i vulkan Eyjafjallajokull, koji je uzrokovao pomutnju evropskoj avio industriji u aprilu 2010. godine. Povratak u Reykjavik u kasnim poslijepodnevnim satima. Slobodno veče. Noćenje.

6. DAN, 06.04.2020. (PONEDJELJAK), REYKJAVIK – (LANGJOKULL)

Doručak. Slobodan dan za individualne aktivnosti. Predlažemo fakultativni poludnevni izlet do glečera Langjokul i spektakularna vožnja motornim sankama. Glečer Longjokul je drugi najveći glečer na Islandu, a nalazi se u središnjem, zapadnom dijelu ostrva. Dugačak je 50 km, širok oko 15 do 20 km. Najviši vrh glečera nalazi se na 1450 m iznad nivoa mora. Sjeveroistočni krak glečera može se videti i iz područja Gulfos vodopada. Specijalne motorne sanke predviđene su za dvije osobe, a nakon savjeta instruktora kreće se u jednosatnu vožnju po, vozilima nepristupačnoj, površini glečera. Za upravljanje sankama potrebna je vozačka dozvola, a vožnja nije dozvoljena maloletnicima. (Cijena izleta 120 EUR/osoba). Povratak u hotel. Slobodno vrijeme. Noćenje.
VAŽNO: jedne noći tokom boravka na Islandu biće organizovan izlet „AURORA BOREALIS - U potrazi za polarnom svjetlošću". Izlet podrazumijeva odlazak u nenaseljene i slabo osvjetljene dijelove grada ili okolinu za koje, po prognozama, postoji mogućnost da se uoči polarna svjetlost (pojava polarne svjetlosti zavisi od vremenskih prilika). Da biste vidjeli Auroru Borealis, zelenkasto svjetlo koje se poigrava na nebu, mora biti mračno i hladno vrijeme bez pojave oblaka. Za boravak na otvorenom i čekanje pojave polarne svjetlosti obavezna je topla garderoba, kapa, šal i zimske čizme. Islanđani imaju i web stranicu na kojoj prate mogućnost viđenja polarne svjetlosti: https://www.northernlightsiceland.com/northern-lights-forecast/. Ipak, ne postoji garancija da ćemo tokom boravka moći vidjeti polarnu svjetlost.

7. DAN, 07.04.2020. (UTORAK), REJKJAVIK – BUDIMPEŠTA – SARAJEVO

Nakon ranog doručka slijedi odjava iz hotela i transfer do aerodroma Keflavik. Let W6 2428 na relaciji Reykjavik – Budimpešta u 10.00h sa dolaskom u Budimpeštu u 16.25h po lokalnom vremenu. Transfer do autobuske stanice Nepliget i povratak autobusom prema BiH. Dolazak u Sarajevo u srijedu ujutro u 6.30h. Kraj putovanja.


• Program u pdf dokumentu možete preuzetiovdje.


CIJENA: 2.799,00 KM – sve takse su uključene u cijenu!


U cijenu je uključeno:

- Avio prijevoz na relaciji Sarajevo-Budimpešta Wizzair; Budimpešta – Reykjavik – Budimpešta Wizzair; (ekonomska klasa, čekirani prtljag 1 komad do 20kg + ručni prtljag do 10kg dimenzija 20x30x40cm),
- Sve aerodromske takse,
- Bus transfer na relaciji aerodrom u Budimpešti – hotel – aerodrom,
- Bus transfer na relaciji aerodrom u Reykjaviku – hotel – aerodrom,
- Smještaj u hotelu 3* u Budimpešti na bazi 1 noćenje sa doručkom,
- Smještaj u hotelu Skuggi by KEA ili sličnom u Rejkjaviku na bazi 5 noćenja sa doručkom,
- Bus transfer aerodrom u Budimpešti – autobuska stanica Budimpešta – Sarajevo 7.4.2020.
- Razgledanje Budimpešte na dan 1.4.2020.
- Ulaznica u Plavu lagunu (Comfort ulaznica, korištenje peškira, svlačionice, fena za kosu + 1 piće)
- Izlet autobusom u potrazi za polarnom svjetlošću
- Razgledanje Rejkjavika sa ulaznicama u vidikovac Perlan i muzej Aurora
- Cjelodnevni izlet Zlatni krug
- Cjelodnevni izlet „Južna avantura"
- Usluge pratioca grupe tokom putovanja, kompletna organizacija putovanja

U cijenu nije uključeno:

- PZ osiguranje 16,00 KM
- Obroci koji nisu navedeni u programu
- Opcionalni izlet Vožnja motornim sankama (120,00 EUR/osoba),
- Opcionalni izlet brodom Posmatranje kitova 90,00 EUR/osoba
- Opcionalni izlet Jahanje na konju 90,00 EUR/osoba
- Krstarenje brodom u Budimpešti 20,00 EUR
- Osiguranje od otkaza putovanja

Kalkulacija je rađena na bazi minimum 30 putnika.
Za rezervaciju je potrebno uplatiti akontaciju u iznosu od 40%, a konačna uplata putovanja mora biti izvršena najkasnije do 15.2.2020.
Za putovanje važe Centrotours Opći uslovi putovanja.IZLETI NAPOMENE:
- Motorne sanke na glečeru Langjokul predviđene su za dvije osobe. Vožač sanki mora imati položen vozački ispit, a u vožnju se ide u paru od dvije osobe. Osoblje kampa na glečeru turistima obezbjeđuje opremu za vožnju (kombinezon, kacigu, rukavice i naočare) i daje kratke instrukcije u vezi vožnje i bezbjednosti.
- Brodovi koji se koriste na izletima za posmatranje kitova imaju kafe bar, suvenirnicu i Wi Fi internet. U zavisnosti od vremenskih uslova moguće su promjene u rasporedu i mjestu isplovljavanja, mogućnost da se zbog lošeg vremena ne isplovi, kao i mogućnost da se kitovi ili polarna svjetlost ne vide na izletu. To je uslovljeno vremenskim prilikama i organizatori izleta (lokalne agencije) ne garantuju da će se ostvariti glavna namjera izleta.
- Opcionalni izleti uplaćuju se u agenciji najkasnije 15 dana prije polaska na putovanje.


OSNOVNE INFORMACIJE

Naziv: Republika Island
Glavni grad: Reykjavik
Površina: 102.775km2
Broj stanovnika: 332.529 (stanje januar, 2016.)
GDP po stanovniku: 48.070,00 USD
Gustina naseljenosti: 2,6st/km2
Urbano stanovništvo: 92%
Nezavisnost: 17.6.1944.
Novac: islandska Kruna = 100 aurara, 1 EUR = oko 140 ISK
Struja: 220 V/50Hz, nije potreban adapter
Klima: blaga ljeta i hladne zime, vrijeme promjenjivo, prosječna dnevna temperatura u aprilu 60C
Vremenska razlika: ljeti – 2 sata (Sarajevo 12,00 sati – Reykjavik 10,00 sati)
Jezik: islandski, koji je ostao gotovo nepromijenjen od kada su Vikinzi naselili Island u 9. i 10. vijeku; koriste se i engleski i danski
Hrana: islandska kuhinja temelji se na ribi i janjetini, najpoznatiji specijaliteti su: gravlax (marinirani losos), hangikjot (sušena janjetina), hardfiskur (sušena riba), hakarl (morski pas), skyr (vrsta joguta), a najpoznatije lokalno piće je Brennivin (jako alkoholno piće neobičnog okusa)
Odjeća: ugodna, slojevita, topla, vodootporna, ne zaboravite kupaći kostim
Shopping: vuneni prekrivači, kaputi, jakne, kape i rukavice u bojama zemlje, vikinški nakit od zlata i srebra, predmeti od lave
Viza: nije potrebna, pasoš mora vrijediti još najmanje 3 mjeseca od dana dolaska na Island
GEJZIR (iz islandskog jezika geysa – vrtlog, tok) je termalni izvor na površini zemlje koji u manje ili više redovnim vremenskim razmacima izbacuje kipuću vodu i paru kao fontanu u zrak.
Ime gejsir je dobio po islandskim izvoru Geysir. Gejziri se nalaze uglavnom na vulkansko aktivnim područjima (Island, Novi Zeland, Čile, Nacionalni park Yellowstone u SAD-u).Rezervacija putovanja