AUSTRIAN AIRLINES


Austrian Airlines (Österreichische Luftverkehrs AG) je glavna austrijska avio kompanija sa sjedištem na Međunarodnom aerodromu Beč.  Austrian Airlines je jedna od glavnih avio-kompanija u centralnoj i istočnoj Evropi.  Podružnica je njemačke Lufthanse. Zajedno s regionalnim podružnicama Tyrolean Airwaysa (Austrian Arrows) i charter kompanije Lauda Air, obavlja letove u više od 130 destinacija. Prometno čvorište tvrtke je Zračna luka Beč, a redovne linije održava i sa aerodroma Innsbruck. Članica je Star Alliancea.

Avio kompanija Austrian Airlines osnovana je 30. septembra 1957. a svoj prvi let imala je 31. marta 1958. godine iz Beča za London preko Ciriha s avionom Vickers Vikont. Nastala je spajanjem avio kompanija Air Austria i Austrian Airwaysa. Prvi let na domaćoj liniji bio je 1. maja 1963. a prvi prekookeanski let u saradnji s Sabenom ostvaren je 1. aprila 1969. iz Beča preko Brisela za New York.

Austrian Airlines je postala članica Star Alliancea u 2000. godine. Te godine Austrian preuzima Lauda Air, avio kompaniju čije poslovanje uključuje i dugolinijske letove, a 15. februara 2001. preuzima i Rheintalflug. U septembru 2003. ime kompanije se skraćuje na Austrian. Dana 1. novembra 2004. letni operativni odjel Austriana i Lauda Air spojeni su u jednu cjelinu, ostavljajući ime Lauda Air kao brand samo za čarter letove. Austrian ima ukupno 6.394 zaposlenih.

U novembru 2008. Austrian Airlines i Lufthansa objavljuju kako Lufthansa namjerava steći ÖIAG-ov udio u vlasništvu plus 2% koje drži Austrian Airlines, s čime bi Lufthansa preuzela kontrolu nad Austrian Airlinesom. Uz odobrenje Evropske komisije, Lufthansa kupuje Austrian Airlines u septembru 2009. godine.

Početkom 2013.g. u floti Austrian Airlinesa bilo je 77 aviona + 2 naručena aviona (prosječna starost aviona je 13,9 godina).